header

header

Monday, 3 March 2014

Kisah seorang Hamba Allah yang suka melengah-lengahkan solat..Assalamualaikum semua.. harini dekya nak share sikit laa kisah seorang Hamba Allah ni yang suka melengah-lengahkan solat.. So ni khas untuk mereka-mereka yang selalu melengah-lengahkan solat... ke tak faham melengahkan tu apa ? hehe maksud dia, orang yang suka melambat-lambatkan waktu solat mereka..


Terdapat hanya 15 minit sebelum masuk waktu isyak. Dia segera mengambil wudhu dann melaksanakan solat Maghrib.Lambat, tapi pada anggapannya asalkan dia bersolat. Dia mula membaca doa dan mula bersujud dan kekal seperti itu buat sementara waktu. Dia telah bekerja sepanjang hari dan dia berasa letih.. Sangat letih.

Dia tiba-tiba terbangun kerana terdengar bunyi bising dan jeritan manusia. Dia memandang sekeliling, dia berpeluhh semahu-mahunya.

Dia memandang sekeliling sekali lagi kerana tidak percaya. ianya sangat sesak. Setiap tempat yng dia pandnag telah dipenuhi dengan orang ramai. Beberapa berdiri kaku melihat sekeliling, ada yang berjalan mundar-mandir dan ada yang berlutut dengan tangan mereka menutup wajah hanya menunggu seperti dalam ketakutan. Dia ketakutan dan berasa bimbang kerana akhirnya dia sedar di mana dia berada.

Jantungnya hampir pecah kerana debaran yang sangat kuat!

ianya adalah hari KIAMAT!!

Semasa dia masih hidup, dia telah mendengar banyak perkara mengenai persoalan pada hari kiamat. Tetapi pada anggapannya lama lagi hari kiamat itu akan berlaku.

Mungkinkah ini hanyalah permainan dan imaginasinya sendiri?

Tidak! Melihat keadaan sekeliling, ianya kelihatan sangat benar!

Soal siasat itu sedang berlaku!

Dia mula bergerak menyusup di antara orang ramai dan mencari di antara orang ramai untuk bertanya jika namanya telah dipanggil.

Tiada siapa yang boleh menjawab. Tiada siapa yang mengendahkannya. Semuanya sibuk dengan urusan mereka sendiri.

Tiba-tiba nama dia dipanggil dan orang ramai berpecah kepada dua barisan dan membuat satu laluan untuknya.

Dua malaikat memegang tangannya dan membawanya kehadapan. Dia berjalan dengan lemah dan pasrah melalui orang ramai.

Para malaikat membawanya ke tengah kawasan dan meninggalkan dia di sana. Kepalanya tunduk dan seluruh hidupnya sedang ditayangkan dihadapan matanya seperti sebuah filem.

Dia membuka matanya dan apa yang di lakukan hanyalah melihat dunianya di pamerkan. Orang ramai semua tidak menghiraukannya.

Di dalam filem hidupnya, dia melihat beberapa babak seperti dia melihat bapanya berjalan dari satu rumah kebajikan ke rumah yang lain, membelanjakan hartanya di jalan islam.

Ibunya mengikut dan membantu orang ramai di rumah kebajikan tersebut dan satu meja disusunkan makanan manakal yang lain sedang dibersihkan.

Dia mengaku kesnya,

"Saya juga sentiasa diatas jalan ini. Saya membantu orang lain. Saya menyebarkan perkataan Allah. Saya melakukannya. Saya berpuasa pada Bulan Ramadhan. Apa yang Allah perintahkan untuk kita lakukan, saya lakukan. Apa sahaja yang Allah melarang, saya tidak lakukan."

Dia mula menangis dan berfikir tentang betapa dia mengasihi Allah S.W.T. Dia tahu bahawa apa yang telah dilakukan dalam kehidupannya akan menjadi kurang akan menjadi kurang bermakna daripada apa yang Allah redha dan perlindungan Allah sahaja yang dia mohon kini. Dia berpeluh seperti tidak pernah berpeluh sebelum ini dan bergegar seluruh tubuhnya ketakutan.

Matanya tetap pada skala timbangan, menunggu keputusna muktamad.

Akhirnya, keputusan itu dibuat.

Kedua-dua malaikat itu dengan helaian kertas di tangan mereka, berpaling kepada orang ramai. Kakinya berasa sangat lemah. Dia memejamkan matanya kerana mereka mula membaca nama-nama orang yang dihukum memasuki neraka.

Namanya disebut sebagai orang yang pertama. Dia jatuh melutut dan menjerit mengatakan ianya salah.

"Bagaimana saya boleh pergi ke neraka? saya berkhidmat membantu orang lain sepanjang hidup saya saya menyebarkan perkataan Allah kepada orang lain."

Matanya telah menjadi kabur dan tapak tangannya berpeluh. Kedua-dua malaikat menghampirinya dan memegang tangannya. Kakinya diseret, mereka pergi melalui orang ramai. dan menuju ke arah api yang menjulang-julang daripada neraka jahannam.

Dia menjerit dan tertanya-tanya jika ada mana-mana orang yang akan membantunya. Dia menjerit semua kebaikan yang telah dia lakukan, bagaimana di atelah membantu bapanya, puasanya, solatnya, Al-Quran yang dibacanya, dia bertanya jika seorang pun daripada mereka akan membantunya.

Para malaikat jahannam terus mengheret dia. Mereka telah semakin hampir dengan neraka.

Dia menoleh kebelakang dan ini rayuan terakhirnya. Dia teringat....

Tidak!!! Rasulullah S.A.W pernah berkata,

"Bagaimana bersih seseorang yang mandi di sungai lima kali sehari dari kotoran, begitu juga bersihnya orang yang melaksanakan solat lima kali seharian daripada dosa-dosa mereka"

Dia mula menjerit.

"Solat saya? Solat saya? Doa saya?"

Kedua-dua malaikat tidak berhenti, dan mereka datang ke tepi jurang neraka. Api neraka yang bahang telah membakar mukanya.

Dia menoleh kebelakang sekali lagi, tetapi matanya telah kering dari sebarang harapan dan tidak mempunyai apa yang tinggal dalam dirinya.

Salah satu malaikat menolak dia masuk ke neraka jahannam. dia mendapati dirinya terawang di udara dan sedang jatuh ke arah api.

Dia hanya jatuh lima ke enam kaki apabila tangannya tiba-tiba diraih oleh satu lengan dan ditarik kembali keatas. Dia mengangkat kepalanya dan melihat seorang lelaki tua dengan janggut putih yang panjang.

Dia menyapu debu ditubuhnya sendiri dan bertanya kepadanya...

"Siapakah anda?"

Orang tua itu menjawab,

"Saya solat anda"

"Mengapa kamu begitu lewat! Saya hampir terjatuh ke dalam neraka! Anda menyelamatkan saya pada saat-saat terakhir sebelum saya terjatuh"

Orang tua itu tersenyum dan menggeleng-gelengkan kepalanya.

"Anda sentiasa melaksanakan saya pada saat-saat akhir, adakah anda lupa?"

Pada ketika itu, dia terjaga dan mengangkat kepalanya dari sujud.

Dia berada dalam keadaan basah akibat berpeluh. Dia mendengar suara-suara yang datang daripada luar. Dia mendengar azan untuk menandakan masuknya waktu solat isyak.

Dia bangun dengan cepat dan pergi untuk mengambil wudhu. Dia berjanji tidak akan melengahkan solatnya. Dia sedar kesalahannya kini.

The End

Kongsi kisah ini kepada kawan-kawan anda dan keluarga. Mungkin anda boleh mambantu seseorang membuka mata mereka. Dan siapa tahu? Mungkin ini adalah perbuatan yang baik yang boleh membantu kita pada hari perhitungan kelak..

INSYAALLAH ~

sumber: segalanyaberita.blogspot.com

Publish!

No comments:

Post a Comment